Ioana Cuzino

Eliberează-ţi fiul! Se dedică TUTUROR mamelor de băieţi…

Patru etape de separare a băieților de mame, pe care trebuie neapărat să le cunoști!

Perspectivele unei separări sănătoase a fiului de mamă depind de educație și de acele evenimente care au loc în copilărie. Sunt mame care încă de la naștere educă copilul astfel, încât el rămâne “copilul ei” şi nu obține independenţă.

Există câteva etape de separare a băieților de mame:

ETAPA 1. SIMBIOZA

Dacă copilul e mic, el o privește pe mama ca pe Dumnezeu (ceea ce e firesc).

Dacă “copilul” are 30 de ani – el se uită la mama sau la femeie ca la Dumnezeu – adică de jos în sus (cum o fi, însă nu e firesc).

Dacă bărbatul comunică cu femeia de “jos”- el a rămas “blocat” la etapa de simbioză. La această etapă el nici măcar nu se grăbește să se separe, este infantil şi extrem de “lipit” de femeie sau de mama.

ETAPA 2. PUER

În psihologia jungiana, termenul puer aeternus este utilizat pentru a descrie un anumit tip de bărbat: fermecător, atractiv, creativ, entuziasmat de visele şi fanteziile sale. Acesta este bărbatul cu psihologie de adolescent.

Cum se manifestă în relațiile cu femeia?

Acest bărbat, indiferent de vârstă, încă nu s-a săturat de joacă şi plimbări. Ia foarte multe, însă nu poate oferi același lucruri în schimb. Nu e gata să ia decizii importante şi să-şi asume responsabilități. Iubind o femeie nu poate fi cu ea în relații stabile. Îi poate fi infidel, poate pleca, poate veni, poate dispărea, apoi apărea din nou căzând la picioare.

Acest comportament nestabil şi nepăsător e caracteristic pentru bărbatul care a rămas blocat în a doua etapă a separării. La vârsta copilăriei această etapă corespunde vârstei când copilul descoperă lumea, însă are necesitatea să se întoarcă într-un refugiu sigur (la mama în braţe).

Bărbatul matur care nu a depășit această etapă în copilărie, nu va avea forțe pentru o confruntare directă şi va acționa ca un peduncul: unde s-a clătinat, acolo a rămas. Într-o relație acesta poate provoca conflicte.

ETAPA 3. CONFRUNTAREA DIRECTĂ

În copilărie această etapă este atunci, când lumea exterioară devine mult mai atractivă şi promițătoare decât lângă mama. Şi astfel, pentru a ieşi în lumea largă, adolescentul este nevoit să meargă la confruntare directă. În acest moment, conflictul părinte-copil se intensifică și devine tot mai greu de suportat. Pentru a pleca, a se separa el va fi nevoit să-şi ofenseze mama.

Bărbatul care a rămas blocat la această etapă de separare, se va comporta la fel şi cu femeia – o va ofensa. Fiind în această stare, bărbatul percepe cu greu valoarea femeii şi se va uita la ea de sus în jos. Aceasta poate fi cauza divorțurilor sau despărțirilor.

ETAPA 4. ÎN SFÂRȘIT!

La această etapă bărbatul observă femeia, o tratează egal, ascultă părerea ei. În același timp poate trăi complet independent de mama sau soția-mamă. Mama deja e privită ca persoana care i-a dat viaţă, persoană scumpă, însă nu mai este femeia “specială” din viaţa lui.

Doar la această etapă bărbatul poate construi relații foarte apropiate cu femeia.

Voi ce parere aveti? Sunteti de acord?

Comentarii

Website-ul foloseste cookies. Continuarea navigarii pe website reprezinta acordul tau privind prevederile aplicabile disponibile aici.x