Ioana Cuzino

A fost încuiată într-un spital de nebuni timp de 10 zile, dar când i-au aflat secretul teribil, medicii au început să tremure. Uite pentru ce secret a fost cunoscută această femeie într-un ,,balamuc”

Elizabeth Cochran Seaman s-a născut pe 5 mai 1865, dar toată viața a fost cunoscută sub pseudonimul Nellie Bly, ea a fost jurnalistă. Lui Elizabeth nu i-a plăcut niciodată ideea că femeile trebuie să lucreze doar acasă, așa că a decis să schimbe lumea.

După ce a citit într-un ziar al vremii un articol intitulat ,,La ce sunt bune fetele”, a decis să scrie o scrisoare editorului.

Dar acesta a fost atât de impresionat încât i-a cerut să scrie un articol pentru ziarul lui. A făcut-o, iar după ce editorul l-a citit, i-a oferit un loc de muncă permanent.

Nellie Bly a început să scrie despre problemele femeilor, care nu aveau atât de multe drepturi pe atunci, iar acest lucru era neobișnuit, fiindcă pe atunci, referitor la femei se scria doar despre modă, societate și ponturi de grădinărit.

Nellie a vrut la un moment dat să facă un reportaj despre un azil de nebuni pentru femei, aproape niciuna dintre femeile care fuseseră internate în Women’s Lunatic Asylum din Blackwell’s Island nu mai plecase de acolo, și nimeni nu prea știa ce se întâmplă în acel loc sau care sunt condițiile. Deși se credea că pacienții sunt abuzați, nimeni nu avea dovada.

Așa că, primind asigurarea că după 10 zile va fi eliberată, a acceptat cel mai mare articol al vieții sale, dar nu-și putea imagina cât de rău avea să fie. Elizabeth se prefăcea că are probleme dar a descris condițiile de acolo ca fiind de ajuns pentru a înnebuni pe cineva.

Tot acolo a întâlnit mai multe femei care nu aveau probleme psihice, doar că nu știau să vorbească prea bine engleză! Pacienții erau abuzați, bătuți, legați, forțați să îndure dușuri cu apă rece ca gheața.

După ce un avocat a venit să o scoată de acolo, ea a scris o carte: ,,10 zile într-un balamuc”, în urma publicării acestei cărți guvernul a făcut schimbările necesare pentru ca așa ceva să nu se mai întâmple.

Elizabeth a devenit celebră în țară și a continuat să scrie despre sărăcie, politică și despre situația femeilor, inspirând foarte mulți oameni înainte de a muri în 1922, la vârsta de 57 de ani.

Cu doi ani înainte avusese o mare bucurie: femeilor li se dăduse în sfârșit dreptul de a vota.

Elizabeth a reușit multe în scurta ei viață, vă rugăm să distribuiți acest articol pentru a o ajuta să fie mai cunoscută. Hai să îi inspirăm pe oameni să ia atitudine când lucrurile nu sunt cum ar trebui.

Comentarii

Website-ul foloseste cookies. Continuarea navigarii pe website reprezinta acordul tau privind prevederile aplicabile disponibile aici.x